Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΒιβλιόΤυπος

Λίγα Λόγια...
Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας και είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος.

Υπήρξε εκδότης της  εφημερίδας «Αίσθηση Λόγου και Τέχνης» μέσα από την οποία προβλήθηκαν σπουδαίοι άνθρωποι της Επιστήμης, των Γραμμάτων και των Τεχνών, ενώ το 1995 με καμπάνια της εφημερίδας «Στείλε ένα βιβλίο στο κελί», εμπλουτίστηκαν οι φυλακές Κορυδαλλού Ανδρών - Γυναικών με 2.500 βιβλία.

Συνεργάστηκε σε αρθρογραφία, έρευνα και ρεπορτάζ με τις εφημερίδες «Καθημερινή», «Επενδυτής», «
Real news», «Έθνος», «Νίκη», «Ελευθερία Μεσσηνίας» και τα περιοδικά «Ταχυδρόμος», «Εικόνες», «Paper», «Homme», «Πανόραμα», «Επειδή», και «Μομέντο».

Δημοσίευσε στον τύπο τα Αρχεία του Δρομοκαΐτειου, της προ και μετά-κατοχικής περιόδου, για τους σπουδαίους ανθρώπους που έζησαν μέσα στο Ψυχιατρείο, όπως ο Γεώργιος Βιζυηνός, ο Ρώμος Φιλύρας, ο Γεράσιμος Βώκος, ο Νικόλαος Δραγούμης, ο  Καμπάνης και άλλοι πολλοί.
Το παραμύθι του, το «Δάκρυ του Μουτζούρη»  παρουσιάστηκε από τους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή τους και  επιλέχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στον κατάλογο των παιδικών βιβλίων για τα Δημοτικά Σχολεία.

Δημοσίευσε στον ημερήσιο τύπο ανέκδοτα έργα μεγάλων ποιητών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η εφηβική ποίηση του Κωστή Παλαμά, αλλά και επιστολές, όπως του Νίκου Καζαντζάκη, του Οδυσσέα Ελύτη,  του Κώστα Κρυστάλλη, του Ρώμου Φιλύρα και άλλων. Το 2011 δημοσίευσε μέρος από την ανέκδοτη αλληλογραφία  και την ποίηση του Γεράσιμου Μαρκορά.

Στο συγγραφικό του έργο, συμπεριλαμβάνεται η επιμέλεια και η έκδοση, από τη σύμπραξη των εκδόσεων «Καστανιώτης - Διάττων», της ανέκδοτης αλληλογραφίας του αείμνηστου ποιητή  Άνθιμου Μιαούλη, δισεγγονού του Μιαούλη του Πυρπολητή, με τίτλο «Γράμματα στην Αιμιλία».
Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλούς χώρους στην Αθήνα και την Περιφέρεια, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από συνθέτες, όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Φίλιππος Περιστέρης, ο Στέφανος Κοντόπουλος, ο Νάκης Πετρίδης, η Αναστασία Παπαδημητρίου, ο Στάθης Μαραγκός και άλλοι.    

Έχει γράψει, έμμετρες διασκευές, όπως το «Παιχνίδι της φαντασίας» του Πιέρ Κορνέϊγ, και τα θεατρικά έργα: «Στέρηση Εξάρτηση Επιθετικότητα», «Η Σκιά του Ειδώλου»  που παίχθηκε το 2013 στο Θέατρο της Ημέρας, στο Εν Αθήναις και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με το Βασίλη Παπαδημητρίου, τη «Θυρίδα 111» από το Θέατρο του Δήμου Άργους Μυκηνών, το «Πατροκοσμάς – φτιάξτε σχολειά - φτιάξτε σχολειά» με το Χρίστο Τσάγκα και Δημήτρη Κωνσταντίνου και τη θεατρική όπερα «Η φωνή της πεταλούδας» που θα παιχτεί το φθινόπωρο από τη σοπράνο της Λυρικής Σκηνής Τζένη Δριβάλα.

Επίσης, κυκλοφορούν τα παρακάτω  βιβλία του,  με  ποίηση, διήγημα, νουβέλα και μυθιστόρημα:

«Μελλοντικά…  Παρελθόν  του Σήμερα»  εκδόσεις Τσαπέπα 1984, «Αντικέρ Ιδεών»   εκδόσεις Ειρήνη 1991, «Τα Φώτα της Πόρσε» εκδόσεις Θουκυδίδης 1993, «Επικηρυγμένη Αίσθηση» εκδόσεις Θουκυδίδης 1994, «Θεωρείο στην Κόλαση»  εκδόσεις Δωδώνη 1996, «Πρόστυχο Φεγγάρι»  εκδόσεις Διάττων2000, «Η Καρδιά του δότη»  εκδόσεις Άγκυρα 2006, «Το Δάκρυ του Μουτζούρη» εκδόσεις Νίκας- Ελληνική Παιδεία 2008, «Πέθανα…αλλά σας βλέπω» Εκδόσεις Καλέντη 2008, «Αγαπώ τη Δυσλεξία σου»  Εκδόσεις Αιγέας 2010, «Θυρίδα 111» θέατρο Εκδόσεις Δρόμων 2012  «Η Σκιά του Ειδώλου» θέατρο Εκδόσεις Γράμμα 2013,  «Να φοβάσαι τον άνδρα…» εκδόσεις Άγκυρα 2012







http://www.xaliakopoulos.gr/

2 σχόλια:

dimitrios είπε...

Να είσαι πάντα υγιής και ευτυχής. Καλή επιτυχία σε ότι ασχολείσαι. Να γράφεις για να διαβάζουμε.

Unknown είπε...

Ευχαριστώ από καρδιάς για την συνέντευξη και εύχομαι κάθε επιτυχία στα μελλοντικά σας σχέδια. Ελπίζω σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα να σας φιλοξενήσουμε και παλι στη σελίδα μας.